Vědci zjistili, že zamilovaní mají jiné chutě. Vnímání sladké a hořké chuti je u nich utlumeno, zatímco slanou a kyselou vnímají mnohem intenzivněji. Celkově nemají příliš velkou chuť k jídlu. Je to zajímavé, ale dalo by se namítnout: k čemu to vlastně potřebujeme vědět? Jedním z důvodů je možnost vyvinout na základě těchto poznatků speciální výživu pro lidi, kteří se nacházejí ve zvláštní metabolické situaci. Byl by to první krok směrem k tzv. individuální stravě. O maratoncích se ví, že se při startu rozhodují spíš pro nápoje s obsahem citrusů, ale později při běhu dávají přednost slazeným nápojům. Zdá se, že chuť zcela automaticky řídí optimální zásobování těla. Proto bychom se měli svému tělu při zvláštních chutích klidně podvolit. Když dostaneme například chuť na kyselé, můžeme klidně vypít salátovou zálivku, protože je možné, že žaludku chybí kyselina.
Čerstvě zamilovaní museli před chuťovými testy vyplňovat dotazník, aby doložili stupeň své zamilovanosti. Průzkumu se směli zúčastnit jen ti, kteří svého partnera neznali déle než šest měsíců. Protože pak už začíná dlouhodobý vztah – bez biochemického stavu rauše.

(Tajemství vůní a chutí, Portál 2021)

Foto: Unsplash

Další články