Sladký pomeranč je jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce ve všech zemích, kde převládá studené počasí, protože je v zimě dobrým zdrojem vitaminu C. Jedí se buď celé plody, nebo se pije jejich šťáva, která má znamenitou chuť. Šťávu je nutné vypít ihned po jejím vymačkání, aby v ní zůstaly zachovány všechny léčivé látky a živiny. Vitamin C například při kontaktu s kyslíkem velmi rychle vyprchá a stejně i jiné látky prodělávají na vzduchu nežádoucí změny, které výrazně mění jejich vlastnosti a chuť. Třebaže se vitamin C do průmyslově zpracovaných džusů uměle přidává, v žádném případě to nenahradí všechny původní látky obsažené v čerstvé pomerančové šťávě.
Pomeranče obsahují vitaminy A, B, C a P, jakož i flavonoidy, cukry, organické kyseliny a minerální soli. Mají protikurdějové a povzbuzující účinky, zlepšují chuť k jídlu a pomáhají odvádět žluč z těla. Doporučují se v těchto případech:
Infekční nemoci a horečka.
Vyčerpání, tělesná ochablost.
Podvýživa, anémie, křivice.
Trombóza, arterioskleróza a jiné obtíže oběhového systému. Díky obsahu vitaminu P a dalších látek pomeranče snižují viskozitu krve a chrání cévy.

(Encyklopedie léčivých rostlin, Advent-Orion 2008)

Foto: Unsplash

Další články